Plats típics de la gastronomia mallorquina

Coca de Trempó

Si hagués de triar el meu berenar favorit de el món seria la coca de trempó: és una coca salada típica de les Balears que porta tomàquet, pebrot verd i ceba. Tot això ben picat i amanit amb oli i sal. Simple, bona i meravellosa.

Frit mallorquí

És un dels plats més autèntics i icònics de la nostra cuina mallorquina, elaborat tradicionalment a partir de carn, freixura, fetge, sang cuita de l’porc, xai, cabrit o fins i tot gall dindi.
Aquests són els ingredients d’un frit mallorquí tradicional de xai

Sopes mallorquines

La curiositat de les sopes mallorquines o sopes seques és que es poden menjar amb forquilla. Estan fetes amb un brou de verdura i llesques fines de pa bru, el caldo és absorbit per les llesques de pa i per això gairebé no tenen líquid.

Tumbet

El tumbet és una recepta vegana que pot menjar-se com a plat únic. En el seu origen, únicament s’utilitzava l’excedent d’hortalisses de temporada: albergínies, patates, pebrots vermells i tomàquets. Encara que a Mallorca és freqüent servir acompanyant plats de carn o peix.

Arròs brut

El arròs brut (literalment ‘arròs brut’) és un deliciós arròs caldós i especiat amb un intens sabor cuinat amb carn de caça. Perfecte per a l’hivern!

Pa amb oli

No hi ha res més simple ni més bo com el Pa amb oli, o en castellà: pa amb oli.

La recepta va ser documentada per primera vegada al segle XVIII pel frare mallorquí Jauma Josep Bernat Martí i Oliver.

El pa bru mallorquí es caracteritza principalment per 3 coses: per no portar sal, per tenir una molla densa, així com per no portar esclates (talls) a la superfície.

Els grans protagonistes de l’Pa amb oli són el pa bru i el tomàquet de ramallet. La “tomàtiga de ramellet” és un tomàquet més petit de pell més dura i seca, aquest tomàquet és també més amarg i salat (per això alguns no afegim sal a l’pa amb oli)

El pa bru es fa amb un farina especial que li dóna un color fosc a el pa (per això el pa moreno). La farina de blat, xeixa, és una varietat del que denominat com blat antic (blat antic), la farina de xeixa tenen menys quantitat de gluten que la de blat de força convencional.

Panades, cocarrois i robiols

Receptes típiques de la setmana santa a Mallorca, com la pasta de les Panades i dels Cocarrois, així com la dels Crespells i dels Robiols, és la mateixa. Per aquest motiu, es poden cuinar qualsevol dels productes amb la mateixa massa.

Panades

Les ‘panades’ o empanades són una recepta que admet tantes varietats com un vulgui. La pasta pot estar farcida de pollastre, porc, verdures, peix etc. Per Setmana Santa la tradició mana fer-les de be.

Cocarrois

Els Cocarrois estan elaborats mitjançant pasta de farina creant una forma circular o de mitja lluna. A més poden ser dolços o salats en funció de si hi afegim sucre o no a la pasta, a més hi ha dos tipus: el cocarroi de verdures (bledes, ceba, espinacs. Pinyons i panses) i Cocarroi de ceba (el farciment és de ceba tallada i una mica de tomàquet).

Robiols

Pasta dolça farcida de brossat, confitura, flam o cabell d’àngel que consisteix en una peça fina de pasta de farina, barrejada amb oli, mantega i ou, doblegada en forma semicircular. Just després de l’enfornat s’espolvorean amb sucre glacé.

Espinagades
gató
Pica – pica
Crespells / Rises / senyorets
Quelys
Herbes i pal

i per descomptat:

GORI DE MURO!!!