Origen dels robiols.

Hi ha diferents teories a l’respecte, però és molt possible que els robiols tinguessin el seu origen a Itàlia. A l’sembla, en les corts renaixentistes italianes estava de moda un tipus de formatge, la robiola i la semblança de les dues paraules és evident. Cal no oblidar que els robiols es fan farcits de formatge fresc (brossat), encara que també es poden fer farcits de confitura o de cabell d’àngel.

A més d’això, la forma de l’robiol és molt semblant a la dels ravioli, així que sembla lògic pensar que la paraula original va ser evolucionant amb el temps i es va fer més mallorquina.

Avui dia, se li crida tant rubiols com robiols, però de qualsevol manera, vénen a ser una mena de “cresta” i es fan tant dolços com salats. El més habitual és fer-los a forn però en ocasions es fregeixen en oli molt calent.

A Mallorca els robiols i els crespells es consumeixen durant tot l’any, però és per Setmana Santa, i concretament els dies de la Pasqua de Resurrecció, quan solen menjar-se com a postres després del fregit de xai i les empanades.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.