Caracoles amb “all i oli”.

Qui no ha sentit parlar alguna vegada dels cargols amb “all i oli” … tot i que pot haver-lo llegit de moltes maneres, com: allioli, allioli, allioli. El nom s’ha castellanitzat, però us comento que l’origen del nom prové de l’català, o de l’mallorquí “ai i oli”.

All i oli significa “all i oli”, que són els ingredients originals de la salsa allioli.

Avui en dia es poden trobar suposades salses d’allioli que inclouen patata, maionesa, ou, llet … i tot buscant fer una versió més suau, delicada i … insípida. El que s’ha arribat a fer servir per recrear aquesta salsa exquisida, sense la qual els cargols queden orfes!

És veritat que en altres zones d’Espanya se la coneix amb altres noms com ajolio, allioli o allioli … però a Mallorca se li diu així, “ai i oli”.

Per fer la salsa d’allioli antigament es picava l’all pelat amb sal en un morter i se li anava afegint l’oli d’oliva, a poc a poc, a mesura que es manejava la maca amb un moviment envoltant, evitant que es tallés, fins a obtenir una pasta homogènia de color groc, amb un deliciós aroma a oli d’oliva i un fort gust de all. Avui dia aquesta salsa preparada segons la recepta tradicional tan sols la trobaràs a les cases particulars en què el o la cuinetes sigui alguna cosa sibarita. L’habitual en la gran majoria de restaurants és un succedani, una cosa semblant a una maionesa amb all.